Het Gouverneurshuis

Museum Het Gouverneurshuis in Heusden heeft zich ten taak gesteld om door middel van een vernieuwd museumconcept de geschiedenis van Heusden en de collectie voor een breed publiek te ontsluiten. Hier in Het Gouverneurshuis komt de cultuurhistorie van Heusden tot leven. Het unieke aan het concept is dat het prachtig gerestaureerde stadje zich meteen naast de voordeur bevindt. Het ligt dan ook voor de hand om verbanden te leggen met het Heusden van vandaag de dag.

Het betreft zowel een permanente tentoonstelling als de realisatie van een flexibele ruimte geschikt voor wisselexposities. De eerste is een presentatie in de ruimtes  02, 04, 07, 08, 11, 12 en 13 van het vlekkenplan (zie plattegronden) die bezoekers het verhaal over Heusden vertellen in brede zin, verdeeld over gestructureerde subthema’s. Daarnaast krijgt Het Gouverneurshuis een ruimte die geschikt is voor incidentele exposities waarvan de onderwerpen een relatie hebben met Heusden, 14 in het vlekkenplan.

Dit hernieuwde, levendige en representatieve museum biedt na realisatie van alle plannen biedt ook toegang tot de tuin, het bedeelhuisje en de wijnschuur. 

Om het museum een levendig en eigentijds karakter te geven zullen verschillende museale componenten worden ingezet. Beleving en interactiviteit zijn hierin sleutelwoorden. Ook is een zekere gelaagdheid van belang om verschillende doelgroepen aan te kunnen spreken.

Overige ruimtes
Naast een museum kenmerkt Het Gouverneurshuis ook nog meerdere ruimten waar uiteenlopende activiteiten en evenementen plaatsvinden. Hieronder staat in het kort beschreven wat iedere ruimte te bieden heeft.
Bedeelhuisje
In deze ruimte is een kantoor gevestigd en worden hier tevens wisselexposities georganiseerd. Ook dient het Bedeelhuisje als opslag.

Wijnschuur
De wijnschuur wordt een ruime plek voor educatieve activiteiten. Hier kan het publiek onder begeleiding educatieve projecten, activiteiten en workshops volgen. Dit alles ter versterking van de algehele museumbeleving en als aanvulling op de permanente en wisseltentoonstellingen.

Een educatieve ruimte moet aan een aantal eisen voldoen. Het is belangrijk dat de ruimte  ‘hufterproof’ is, makkelijk schoon te maken is en praktisch in gebruik is. Ook is het prettig als de ruimte multifunctioneel te gebruiken is waardoor er door geringe aanpassing verschillende soorten en grootte groepen terecht kunnen.

Schuurtje
Informatie over het Schuurtje volgt nog. 

Tuin
De prachtige stadstuin van Het Gouverneurshuis, die aan de achterzijde nog wat wordt uitgebreid, biedt een mooi canvas voor kunstobjecten, zoals beeldhouwwerken, sculpturen en installaties. 

Om de koppeling met het museum en de vesting te houden is het aan te bevelen hiervoor regionale kunstenaars te laten exposeren. 
De exporuimte in de tuin biedt mogelijkheden, vooral als hier steeds wisselende kunstwerken te bewonderen zijn. Het biedt kansen voor het aanspreken van andere doelgroepen herhaalbezoek. 

Een samenwerking met een organisatie als kunstvesting Heusden voorkomt dat deze activiteiten een te grote druk op de huidige medewerkers uitoefenen. Verschillende galeries kunnen bijvoorbeeld halfjaarlijks objecten in de tuin presenteren. Dit scheelt ook in de kosten, het museum hoeft zelf geen kunstwerken aan te schaffen maar heeft een steeds wisselend aanbod van geleende kunstwerken in de tuin staan.
 

Openingstijden

Ma : Gesloten
Di : Gesloten
Wo : Gesloten
Do : Gesloten
Vr : 13:00 - 17:00
Za : 11:00 - 17:00
Zo : 11:00 - 17:00

Adresgegevens

Het Gouverneurshuis 
Putterstraat 14, Heusden
0416 - 662773
Terug naar boven