Nieuwkuijkers blij met Buurt Bestuurt

www.heusden4you.nl
De Nieuwjaarsbijeenkomst op woensdag 5 februari werd goed bezocht. In de grote zaal van D’n Bork zaten om 20.00 uur circa 120 personen aan de koffie met koek.

Ze hadden gehoor gegeven aan een oproep van Buurt Bestuurt Nieuwkuijk (BBN) om samen terug te kijken op 2019, het eerste levensjaar van de, zoals voorzitter Susan van Dijk het definieert “burgerinitiatiefgroep die met geld van de gemeente maar met minimale bemoeienis van de gemeente acties en/of activiteiten opzet die ten goede komen aan het dorp”. 

BBN ontvangt van de gemeente Heusden €8,00 voor elk van de 2020 inwoners. “Om te werken aan de leefbaarheid van het dorp een mooi bedrag dat is veiliggesteld door als stichting aan het tweede bestaansjaar te beginnen”, verduidelijkt penningmeester Paula van Buul.

De Stichting die ‘zichzelf nog aan het uitvinden is’ kan alleen functioneren door input van het dorp. “Enkele van onze doelen zijn: behoud en delen van kennis, contacten en activiteiten in het dorp, verbinden en enthousiasmeren van mensen, aandacht voor cultuur en tegengaan van eenzaamheid” legt Susan uit, “en door regelmatig met jullie van gedachten te wisselen, kunnen we met z’n allen goede dingen doen voor Nieuwkuijk”. Er zijn al werkgroepen opgericht die veel interessante ideeën hebben ingebracht, of zelfs al resultaten hebben neergezet. Denk aan het grote succes van het Kuijks Ontbijt van afgelopen zomer, de zebrapaden nabij de basisschool en de wensboom in de kerstperiode. 

In de vorm van vraaggesprekken stellen de werkgroepen zich aan de aanwezigen voor. Het enthousiasme spat ervan af. Behalve ‘oude rotten’ is er ook veel jong elan, midden dertigers die zich graag inzetten voor saamhorigheid en een fijne woonomgeving voor Kuijkers van alle leeftijden. Annie van den Heuvel wil zich met haar werkgroep inzetten voor het welzijn van senioren, waarbij haar belangrijkste drijfveer is om verbindingen leggen. Ton (werkgroep Verkeer) vertelt over de goede samenwerking met de school bij het realiseren van de zebrapaden. Bestuurslid Sanne Verhoeven ondervraagt een van de jonge vrouwen van de werkgroep Jongeren (van 12 tot 16 jaar). Ze hebben leuke plannen en vragen ouders hun kinderen te stimuleren om mee te doen als er iets voor hen wordt georganiseerd. De werkgroep Zwerfvuil meldt een opruimdag op 21 maart (meer informatie volgt).

Dan is een aantal Kuijkse verenigingen aan de beurt. Cabaretgroep We Nou Wir komt aan het woord en kondigt een optreden op 15 maart aan bij een concert van de harmonie. Hun voorstellingen, dit jaar met als thema Circle of Life, zullen plaatsvinden tijdens de kermisdagen 20, 21 en 23 juni. Namens de Kuijkse Kwasten (de Carnavalsgids is vorige week huis aan huis verspreid) geeft Henk Roestenburg een welluidende presentatie, waarna hij meteen maar reclame maakt voor de activiteiten van Heemkundekring Onsenoort . Zo heeft hij samen met André Janssen een boekje over de historie van Nieuwkuijk samengesteld en verzorgen zij wandelingen door Nieuwkuijk en bij het kasteel  d’Oultremont.

Namens Toneelgroep K.A.T. doet Lia van Korven een oproep om uitbreiding met jongere acteurs, tussen de 25 en 40 jaar. Ook bedankt zij de vele sponsors die het culturele leven in Nieuwkuijk een warm hart toe dragen, een bewijs van de grote saamhorigheid in het dorp. Regisseur Hariëtte Pijnenborgh vraagt aandacht en begrip voor de nogal gewaagde, zwarte komedie ‘To Be or Not to Be’ die de groep van 27 t/m 31 maart op de planken brengt. 

Een nieuwe activiteit die al meteen met veel enthousiasme door dorpsbewoners is verwelkomd, vormt de Kuijkse Dorpskwis. Tanja Heetkamp legt uit wat de organisatie voor de 36 teams (bestaande uit gemiddeld 10 leden) zoal in petto heeft. “Zorg dat er in je team mensen zitten met verschillende kwaliteiten want de opdrachten die tussen 17.00 en 22.00 uur op zaterdag 6 juni moeten worden uitgevoerd zijn zeer gevarieerd” benadrukt ze. Als voorproefje kunnen aanwezigen in de zaal meedoen aan een kleine kwis. Bij vragen die getoond worden op het scherm kunnen ze kiezen tussen twee antwoorden. Al heel snel zijn er van de ongeveer 50 deelnemers nog maar een paar over en de uiteindelijke winnaar, die steeds aan de goed kant van de streep is gaan staan, krijgt alvast een hint mee voor de echte dorpskwis. 

Susan sluit namens BBN het officiële gedeelte af met het verzoek om ideeën schriftelijk of persoonlijk door te geven, waarna er nog een hele tijd gelachen en gepraat wordt bij een drankje en een hapje. Het is duidelijk, er staat Nieuwkuijk nog veel moois te wachten, zeker als zovelen zich inzetten voor de saamhorigheid en leefbaarheid van hun dorp.

 


Tekst en foto Annelies van der Sanden


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven