‘Het geld weghalen bij de banken’

01 maart 2020
www.heusden4you.nl
Een spreekwoord zegt: ‘Je moet geen goed geld achter slecht geld aangooien’. Het betekent zoiets als dat je geen geld moet besteden aan iets dat al als verloren beschouwd wordt, of niet meer in stand gehouden kan worden. Econoom Martijn van der Linden geeft op donderdag 12 maart een lezing over hoe ‘ons’ geldsysteem anders kan én moet. Plaats van handeling is de cultuurtoren van de voormalige abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk, aanvang 19.30 uur. Kaarten reserveren kan via honsoirde.nl.

Uit de toelichting van Honsoirde: “Het gaat goed met de economie. Tenminste, zolang het goed gaat. Want de eerste tekenen van een recessie zijn volgens sommigen alweer in zicht. De rente, de beurskoersen en het consumentenvertrouwen zijn aan het dalen. De handelsoorlog tussen de VS en China draagt ook niet echt bij aan de voorspoed. “Ook met de opkomst van nieuwe munten als Libra en Bitcoin weten (centrale) banken niet echt raad.” Staat de bubbel weer op barsten? Die vraag is essentieel.

 

Ons geld
 

Martijn van der Linden is econoom, lector New Finance aan de Haagse Hogeschool, columnist bij Follow The Money -een platform voor onderzoeksjournalistiek- en voorzitter van stichting 'Ons Geld' en promovendus aan de TU Delft. Volgens Van der Linden hoeven we die instabiliteit niet voor lief te nemen. Hij onderzoekt hoe een nieuw, stabieler geldsysteem eruit zou kunnen zien. Zijn voorstel is onder andere om het geld weg te halen bij de banken.

Aan Van der Linden (39), -die in zijn puberteit tijdens een interview met het voormalige weekblad De Scherper nog verklaarde dat hij later rijk wilde worden-, de vraag waarom hij zo’n grote draai heeft gemaakt met zijn visie op het kapitalisme. Wat ligt er aan ten grondslag?
 

Van der Linden: “Het is niet zozeer voor of tegen kapitalisme. Het gaat mij vooral om een stabieler en rechtvaardiger financieel systeem. Binnen het huidige systeem hebben private banken als ING en ABN AMRO een bevoorrechte positie: ze mogen geldscheppen. Wat veel mensen niet weten is dat kredietverlening door banken gepaard gaat met geldschepping. Elke nieuwe banklening leidt tot nieuwe (bank)geld. In het verleden heeft bankgeld de geldhoeveelheid flexibel gemaakt en betaling over afstand vereenvoudigd. Bankgeld heeft echter een groot nadeel: het is fragiel. Bankgeld kan enkel als geld functioneren indien er publieke vangnetten zijn. Deze publieke vangnetten leiden echter tot onrechtvaardige situaties. Ze zorgen ervoor dat winsten worden geprivatiseerd en risico’s gesocialiseerd. Dit is onwenselijk en het kan in mijn ogen fundamenteel anders met behulp van digitale technologieën.”
 

Ideologie
 

De Franse 'rockster-econoom' Thomas Piketty opent in zijn nieuwste boek ‘Kapitalisme en ideologie’ de aanval op de superrijken, die hij onder andere via het betalen van torenhoge belastingen wil aanpakken. Hij focust zich niet alleen op vermogen, geld en kapitaal, maar ook op betere kansengelijkheid door middel van onderwijs. Dat is een andere ideologie. Van der Linden zoekt een oplossing in een ander systeem, door middel van het geld bij de banken weg te halen. Hoe kijkt hij tegen de ideologie van Piketty aan, die met zijn eerste boek wereldberoemd is geworden?
 

“Piketty heeft knap werk geleverd. Hij heeft ongelijkheid op de wetenschappelijke en politieke agenda gezet. Dat was hard nodig, want sinds 1980 neemt in vrijwel alle landen de ongelijkheid toe. Met de inrichting van het monetair-financieel systeem proberen wij iets soortgelijks te doen. Tien jaar geleden werd het onderwerp door velen als irrelevant gezien. Inmiddels publiceren veel ‘mainstream’ economen en centrale banken over onderwerpen als de introductie van een centrale bank digitale valuta”, aldus bewonderaar Van der Linden.
 

Ook benieuwd naar hoe het geld moet rollen? Kom dan donderdag 12 maart naar de lezing van oud-Vlijmenaar Martijn van der Linden in de cultuurtoren van Mariënkroon te Nieuwkuijk, aanvang 19.30 uur.
 

Zie ook een korte video-opname van De Verleiders over ‘Geldschepping’:

https://www.youtube.com/watch?v=L4LlIq0Q0nI
 

maart 2020, tekst H. Dingemans, foto en video part. coll. M. van der Linden


 
www.heusden4you.nl
Het Corona virus heeft het sociale leven in Nederland compleet ontregeld. Ook bij woonzorgcentrum Sint Janshof. De bewoners worden… Meer >
 
www.heusden4you.nl

Vacature4you

26 maart 2020
Juist nu een vacature plaatsen voor een snelle invulling? Of straks extra hulp nodig als je de draad weer op kunt pakken. Ondernemers… Meer >
 
www.heusden4you.nl

ZorgSaam Heusden

26 maart 2020
Hulp nodig bij contact en/of boodschappen vanwege de maatregelen rondom het coronavirus? ZorgSaam Heusden biedt Contactcirkels en… Meer >
 
www.heusden4you.nl

We gaan vooruit

26 maart 2020
In de nacht van zaterdag 28 maart op zondag 29 maart klok één uur vooruit om 02:00 naar 03:00 uur. 
 
www.heusden4you.nl

De kroon op ons werk

25 maart 2020
Want daar zijn velen van ons toch wel van overtuigd. De mens heeft zichzelf dit aangedaan. Op de eerste plaats door de wereld te… Meer >
 
 
 
23-03-2020 Meer >
 
20-03-2020 Meer >
 
20-03-2020 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
01-03-2020 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
09-09-2019 Meer >
 
 
09-09-2019 Meer >
 
14-06-2019 Meer >
 
14-06-2019 Meer >
 
10-06-2019 Meer >
 
Terug naar boven